Elke fanatieke sporter heeft er vast wel eens mee te maken gehad, een blessure. Wat zou het fijn zijn als er een manier was om een blessure te voorkomen. In dit artikel geef ik je een aantal tips hoe jij de meest voorkomende blessure kan proberen te voorkomen. De meeste blessures ontstaan tijdens het hardlopen, voetbal, volleybal en hockey. Dit is ook niet verrassend aangezien bij deze sporten de spieren erg worden belast.
Wat gebeurt er bij een blessure?
Een sportblessure ontstaat door een verkeerde beweging of wanneer je een spier overbelast. Hierdoor kan een spier verrekken of zelfs scheuren. Een blessure ontstaat meestal niet zomaar. Vaak zie je dat mensen met overgewicht gaan hardlopen om af te vallen. Door het gewicht en de ongetrainde spieren is de kans op overbelasting en dus een blessure, erg groot.
Is een blessure schadelijk?
Nee, in de meeste gevallen gaat een blessure na een tijdje rust vanzelf weer over. Maar soms moet er een operatie aan te pas komen om een spier weer op de goede plek te zetten. In uitzonderlijke situaties is een spier zo erg beschadigd dat je nooit meer kunt sporten.
Hoe kan ik een blessure voorkomen?
Eindelijk de tips waar je al die tijd op hebt gewacht. Heb je vaak last van enkelblessures, dan kan het verstandig zijn om je enkel in te tapen. Het gebruik van scheenbeschermers beschermt tegen een scheenblessure. Daarnaast is het volgen van een trainingsschema aan te raden. Door het volgen van een schema kan je lichaam langzaam wennen aan de belasting. Verder helpt een warming-up tegen blessures. Door een warming-up gaan de bloedvaten wijder openstaan Hierdoor stroomt er meer bloed door de spieren en daardoor zijn ze beter voorbereid. Dit kan een blessure voorkomen
Verder is het aan te raden om een cooling down te doen. Nadat je hebt gesport nog even je spieren rekken. Hierdoor kunnen je spieren geleidelijk afkoelen. Een bijkomend voordeel is dat je de dag erna waarschijnlijk minder spierpijn hebt. Een andere manier om een blessure te voorkomen is door te letten op de techniek. Bij hardlopen zijn er bijvoorbeeld veel mensen die een verkeerde techniek hebben. Hierdoor worden vaak de knieƫn erg belast. Dit resulteert dan weer in een knieblessure. Naast een goede techniek is het materiaal dat je gebruikt ook belangrijk. Schoenen zijn hierin meestal het belangrijkste. Let bij het kopen van schoenen vooral op de ondersteuning, maar ook dat je de goede maat koopt die aansluit op je voeten.